dinsdag 21 mei 2013

Het aftellen is begonnen

Weet je zeker dat alles in die tas zit? En moeten we echt niet nog een extra tube tandpasta voor Dylano meenemen? Hebben we wel genoeg koffie aan boord? En beschuit?
Poeh, wat een geregel allemaal. En wat het lastig maakt is dan toch nog die onzekerheid. Zal het deze week gaan gebeuren? Of wordt het uiteindelijk toch half juni? Ja we zijn hard aan het aftellen, alleen niet voor het vertrek, maar voor de geboorte van ons vierde bemanningslid.
Vandaag is Bianca precies 39 weken in verwachting. De afgelopen weken hebben we er hard aan gewerkt om de boot en ons huishouden voor te bereiden op de komst van de baby. 
Gelukkig hebben we ons niet druk hoeven te maken over welke meubels er bij de Ikea gekocht moesten worden om de kinderkamer in te richten. Het was meer zo'n schuifpuzzel met slechts 1 open vakje. Hoe maken we van een opbergruimte en werkbank, dat voorheen een volwassenen kooi was, een leuk en speels kinderbedje? En waar laat je de spullen die daar stonden? En waar gaan de stapels met nieuwe babykleertjes heen? En waar laten we straks het meisjesspeelgoed?
Uiteindelijk is alles in het achterste deel van de boot van zijn plek geweest. Kasten zijn van nieuwe planken voorzien en ieder voorwerp is opnieuw beoordeeld of het echt wel aan boord moet blijven. Daarna heeft Bianca het allemaal super economisch terug opgeborgen.

Voor Dylano hebben we een nieuw kinderbedje gemaakt. Door een trapje aan het bedje te bevestigen kan hij nu zelf in en uit zijn bedje klimmen. Een slingerzeiltje zorgt er straks voor dat er ook op zee kan worden geslapen en is nu ook al praktisch om de kleine Dylano niet uit bed te laten vallen. Zo'n kooi is immers al gauw zo'n 90 cm hoog. Bianca heeft dit alles een creatieve saus gegeven door het om te toveren tot een stoere brandweerauto. Hiermee is het babybedje aan bakboord weer vrij gemaakt voor onze kleine meid. Met een roze dekbedje is het meteen een echt meisjesbedje geworden.
 
Tussen al deze huiselijke taken door, hebben we de afgelopen maanden ook nog verder gewerkt aan de voorbereidingen voor de reis. We hebben een inventarisatie gemaakt van de benodigde kaarten en boekwerken. Via marktplaats hebben we een aantal papieren overzeilers ook al weten te bemachtigen. Een vriend en tevens oud-klasgenoot van de zeevaartschool heeft ons een aardig eind op weg geholpen met een aantal (digitale) boekwerken en pilots. Hiermee begint de scheepsbilbliotheek al behoorlijk compleet te raken.
Naast de specifieke reisvoorbereidingsklussen, hebben we nog wat onderhoud aan de boot uitgevoerd. Zo heeft de buiskap een grondige revisie ondergaan, is de hydrofoor overhaald en is de dynamo voor een revisiebeurt weggebracht. Nu we in de weekenden toch niet ver van de thuishaven  meer durven te varen proberen we de tijd zo efficient mogelijk te besteden. Als straks de kleine er is, zal er wel even helemaal niets van klussen meer terecht komen,

Met de proefdruk van het geboortekaartje in mijn hand realiseer ik me dat het project zwangerschap bijna afgerond is en dat een droom werkelijkheid gaat worden. Ons gezinnetje en daarmee de bemanning voor de grote reis is bijna compleet. De volgende grote stap wordt het vertrekken zelf. Vanaf nu is het voorlopig de laatste zomervakantie in en rond de Noordzee, de laatste kerst met de familie in Nederland en ondanks dat het nu nog bijna een jaar zal duren is ook voor de wereldreis het aftellen nu echt begonnen.

[Patrick]