woensdag 25 februari 2015

La Gomera, klaar voor een nieuw avontuur

Rara, welk land hoort
er bij deze vlag?
Bij aankomst in La Gomera besloten we hier een maand te blijven liggen en wat kan er in een maand veel veranderen. We wilden niet haasten en met een speeltuin en strand om de hoek was dit een fantastische plek om ons plan nogmaals te overdenken. We vierden Carnaval, huurden een auto en hebben mooie wandelingen gemaakt. Maar naast genieten wordt er ook hard gewerkt op de Tofino. Zo heb ik bijvoorbeeld ons nieuwe gastlandvlaggetje gemaakt (dat je geacht wordt te hijsen bij aankomst in ieder land). 

Zwart lavastrand, niet vies,
maar heel natuurlijk
De eerste weken maakten we kleine wandelingen door het dorp, afgewisseld met bezoekjes aan het speeltuintje en het strand. We genoten van de warme douche, die vanaf Portugal uniek te noemen is. Op één of andere manier zijn de douches vanaf dat moment altijd koud of met een beetje geluk lauw, maar hier zijn ze zo heet als je maar wilt, heerlijk! Na een korte wandeling de berg op, hadden we prachtig uitzicht op Tenerife. Een plaats die bijna als een thuishaven begon te voelen. Tenerife, het land van de vele toeristen, aardige bevolking, onze nieuwe motor, zonnig weer, nieuwe vrienden en prachtige natuur. Zou La Gomera dat uberhaupt kunnen evenaren? Is één maand hier misschien niet een beetje te lang? Gaat het eiland straks niet gigantisch tegenvallen?
Plaatselijke markt. 

We besluiten pas na Carnaval een auto te huren, zodat we eerst het havenplaatsje verkennen en tevens klusjes kunnen doen. We schuren en lakken de tafel, maken het gangboord aan één zijde roestvrij en doen met rustig weer een mast-check. Met de maststeps klimt Patrick zelf omhoog en ik zeker hem. Gelukkig is er niets vreemds te ontdekken en zijn we klaar voor de volgende zeiltocht. Maar waar gaat die tocht naartoe? Iemand die het gastlandvlaggetje al herkent?

Het is een land dat om de nodige voorbereiding vraagt en daar zijn we dan ook erg druk mee. We lezen veel reisverslagen, pilots, de lonely planet, informatie over Ebola en de veiligheidssituatie. Daarnaast leggen we ons nieuwe plan aan de verzekering voor, die het gelukkig heeft goedgekeurd. Niets houdt ons meer tegen. We maken onze klamboes op maat, kopen klamboe impregneerspullen, malariapillen, deet, en bereiden de navigatie voor. We zijn klaar voor ons ritje naar “de dierentuin”, zoals vele zeilers het noemen.

Gezellige sfeer, groot en klein loopt mee.
Mensen dansen op de stoep bij
eigen "kroeg",
Goedkope oplossing. 
Ondertussen wordt La Gomera ook omgetoverd tot een dierentuin. Vrolijk komt er op de maat van de muziek een klein krokodilletje voorbij gelopen, carnaval is begonnen. We bekijken de carnavalsoptocht, die gezien de grootte van het eiland erg groot is. We staan zeker een uur te kijken naar alle verklede mensen en de voorbijkomende drumbands. Wanneer we terug naar de haven lopen, zien we een soort carnavalswagens bij de haven geparkeerd. Tot onze verbazing gaan ’s avonds de deuren van de carnavalswagens open en blijken het meer rijdende kroegen te zijn. Iedere groep die mee liep met de optocht heeft zijn eigen mobiele bar, met bijbehorende housemuziek en de straat wordt omgebouwd tot dansvloer. Een bijzonder tafereel, dat tot in de late uurtjes doorgaat.

Misschien iets te ver buiten
de gebaande paden.
Gelukkig hadden we een klein autootje. 

Op woensdag huren we een auto, die waarschijnlijk goedkoper is dan alle losse ritjes met de bus. Een
enkel ritje met de bus kost hier namelijk al meer dan 4 euro per persoon, dat was in Tenerife beter geregeld. Daarnaast hebben we nu de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. We rijden bijzondere routes, buiten de gebaande paden en komen op prachtige plekken!

De bananentakken worden door auto's met volle
laadbakken bij het distributiecentrum aangeleverd.



We bezoeken een bananendistributiecentrum in Hermigua. Een spontane verrassing, want wanneer we uit interesse staan te kijken hoe de bananen worden binnen getakeld, worden we uitgenodigd om zelf binnen te komen. De mevrouw achter de lopende band had voor onze kinderen een heleboel losse bananen die te geel waren voor het transport. Dylano en Fenna helemaal blij, want fruit gaat er altijd in en zeker een verse banaan. We kunnen het hele bananenproces zien, maar binnen mochten we helaas geen foto’s maken. Via een klein kabelbaantje komen de grote bananentakken binnen, hier worden trossen bananen losgesneden, op de lopende band gelegd, gewassen, uitgezocht, gewogen en in de dozen ingepakt. Vandaaruit gaan de dozen op een palet en in een gekoelde vrachtwagen, klaar voor Europa.

Prachtig doorkijkje.
We bezoeken nog meer kleine dorpjes, stuwmeren, het National Park met regenwoud, uitzichtpunten, strandjes en watervallen. La Gomera is erg mooi en niet te vergelijken met Tenerife. Gelukkig dus geen tegenvaller. Het weer op La Gomera is bijzonder. In de haven schijnt regelmatig de zon, maar op de berg (in het midden van het eiland) is het standaard mistig, onstuimig en koud. Voor de wandelingen die we hier gemaakt hebben, moesten we ons dus goed aankleden, maar het was zeker de moeite waard. La Gomera is echt een wandeleiland met prachtig aangelegde wandelpaden. Hieronder een aantal foto’s, want die zeggen meer dan woorden.

Valle Gran Rey.
We begrijpen goed wararom het hier zo toeristisch is,
een reusachtige vallei!

Canada de Jorge. Mos groeit op de bomen.

El Cedro. Een waterval in de mist.

El Cedro. Mooi aangelegd wandelpad.

 La Laguna Grande. Regenwoud.

Druppels vocht hangen aan de takken.

Benchijigua. Het staat niet op de kaart, maar wat een prachtige weg met diverse watervallen.

Benchijigua


Abrante.

Abrante, Tenerife op de achtergond.











Mirador de Abrante. Splinternieuw uitzichtpunt op Agulo.
Sinasappelboom.
Vandaag leveren we de auto weer in en gaan we weer over naar onze klussenlijst. De laatste was moet nog gedaan worden, de water en diesel tanks moeten worden opgevuld, we willen extra jerrycans meenemen, die we nog moeten bevestigen en de laatste boodschappen moeten gedaan worden. We toppen de boot af met flessen drinkwater, verse groente, fruit (maracuja ’s hmmmm), brood en vlees. Tevens zullen we pennen, papier en ballen meenemen om de kinderen in Afrika mee te plezieren. Want voor degene die het nog niet door had, we gaan naar Gambia!

Iedere dag houden we het weer nauwlettend in de gaten. Zoals het er nu uitziet komt er na het weekend een periode met rustig weer. Een weergat van meerdere dagen en dat heeft ons doen besluiten La Palma en El Hiero toch maar over te slaan. Het is de afgelopen maanden zo onstuimig, dat de dagen met minder dan windkracht zes uitzonderlijk zijn, laat staan voor meerdere dagen aaneengesloten. Dit weergat komt precies op het juiste moment! Nu hopen dat de voorspelling goed blijft en anders passen we het plan weer aan.


[Bianca]

Los Acevinos.

5 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto's. Heel veel succes met de tocht naar Gambia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie plaatjes wij worden bijna jaloers hier in Nederland, maar het is jullie gegunt.
    Leuk dat jullie zoveel avonturen mee maken.
    Succes en toi toi toi met de oversteek en een goede tijd gewenst in Gambia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verhaal met nog mooiere foto's :) Gambia is een prachtig land. De bevolking is heel hulpvaardig. In westerse ogen soms iets te hulpvaardig. Als je daar ontspannen mee omgaat, krijgen jullie daar vast een hele leuke tijd. Gr, SY De Liefde
    www.sy-deliefde.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  4. http://yorick.reismee.nl/reisverhaal/218966/gambia-2/ Lees hier meer info over Gambia, en als je er dan toch in de buurt bent vergeet Dakar niet ile de goree is ook Nederlandse geschiedenis les. Veel plezier en daarna....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Tofino's. Mooi plan, Gambia. Goede vaart en veel plezier daar.
    Groeten Antares

    BeantwoordenVerwijderen