maandag 22 juni 2015

Rustig aan

Heerlijk in het zwembad.
Antares bedankt voor de auto!
“Wat, is het deze vrijdag alweer de 19e?” “Dan moeten we deze week zeker terug naar de vreemdelingen politie voor een nieuwe stempel in ons paspoort.” De eerste maand in Suriname is werkelijk voorbij gevlogen.  De eerste week hebben we nodig gehad om uit te rusten van de oversteek en vooral ook om te wennen aan de tropische warmte en hoge luchtvochtigheid. We beginnen aan de standaard karweitjes zoals wassen, water tanken en het opstellen van een klussenlijst. Deze keer staan er naast de technische zaken ook wat opvoedkundige zaken op zoals Dylano leren zwemmen en zindelijkheidstraining voor Fenna. Omdat we van plan zijn hier een aantal maanden te blijven lijkt dit ons een geschikt moment om hier mee aan de slag te gaan. We proberen iedere ochtend iets van de lijst beet te pakken en in de middag duiken we meestal het zwembad van het Harbour Resort in.


Verkeer in Paramaribo is chaotisch
Tot de verplichte klussen, na een oversteek, hoort ook het inklaren bij de lokale autoriteiten. Hier in Suriname is men daar erg relaxed mee en is het prima wanneer je dat pas enkele dagen na aankomst doet. Voor ons een goede reden om de hoofdstad Paramaribo met een bezoekje te vereren. We laten ons door Harry, een vrolijke Surinaamse pensionado, naar de adressen in het hartje van deze stad brengen. We kijken onze ogen uit en Harry vertelt ons onderweg leuke feiten en anekdotes. De reisgids had ons reeds gewaarschuwd voor de onveiligheid in het Surinaamse verkeer. Maar wat we in hartje Paramaribo te zien krijgen, is toch wel overweldigend.  Het is er druk, de wegen zijn slecht en de automobilisten en vele bromfietsers lijken vaak zomaar wat te doen. Dat men hier links rijdt, maakt het voor ons nog eens extra uitdagend. Ik ben blij dat ik tijdens deze eerste kennismaking  nog niet zelf achter het stuur zit. Het inklaren zelf gaat erg voorspoedig en na een kleine 2 uur hebben we alle benodigde papieren en de stempels in onze paspoorten.

We liggen dicht bij het centrale marktje van Domburg
Demonstratie pompelmoes schillen
Harbour Resort Domburg is prettige uitvalsbasis. Huib, de eigenaar, is nog steeds volop bezig met het uitbreiden van de voorzieningen voor de zeilers en de bezoekers van restaurant River Breeze. Hij is iedere morgen reeds vroeg aan het klussen en weet van stevig aanpakken.  Zo is het nu bezig het afdak boven het terras te vergroten. Gaby is de bedrijfsleider en zorgt dat de dagelijkse zaken op het Resort zijn gangetje gaan. Hij weet ons prima op weg te helpen met adressen voor materialen en andere praktische zaken zoals bijvoorbeeld een huurauto. Het plaatsje Domburg zelf is niet zo heel erg groot, maar alles wat we nodig hebben voor ons natje en droogje kunnen we er krijgen. Er is een supermarkt, een fruitkraampje en de geldautomaat zit om de hoek.

Mooie houtbouw in het historische centrum
Na enkele dagen voel ik me genoeg geacclimatiseerd en gaan we met een gehuurde auto op stap. We combineren het nuttige met het aangename en gaan op zoek naar adressen waar we technische onderdelen of deskundigheid kunnen vinden. We bekijken de verschillende wijken in Paramaribo en lopen door de mooie straten van het oude stadscentrum, dat op de lijst van beschermd wereld erfgoed staat. We kopen wat eten op straat of gaan lunchen in een  warung (eethuisje).  Na  Gambia en de Kaap Verdische eilanden is Suriname op culinair gebied een verademing. Overal vindt je kleine eethuisjes en restaurantjes en er is van allerlei soorten eten te koop. Van Chinees en Javaans gerechten tot Indiaas eten en natuurlijk  de echte Surinaamse keuken. En over het algemeen niet al te duur. Favoriet zijn Chris’ Roti shop en Rita’s eethuisje.
Heerlijke Roti
Feestje! Fenna 2 jaar.
Taart lekker!
Begin juni krijgen we familiebezoek. Oma Marleen en Opa Adrie zijn vanuit Nederland overgekomen om hun zwervende kinderen en kleinkinderen te bezoeken. We pikken ze op van het vliegveld en Dylano en Fenna geven ze een spontaan en hartelijk welkom.  De volgende dag vieren we met z’n allen Fenna’s tweede verjaardag. Ik heb slingers en ballonnen opgehangen in het restaurant . Samen met  opa en oma en de andere zeilers zingen we verjaardagsliedjes en eten we een stukje taart. Wat is het leuk om Fenna te zien glunderen. Naast de cadeautjes van papa en mama en opa en oma, is er een hele tas met presentjes van familie in Nederland mee gekomen en ook de andere zeilers zijn niet met lege handen gekomen. Het lijkt wel pakjesavond. Wanneer we die avond met de bijboot terug naar de Tofino roeien zijn zowel Fenna als Dylano helemaal Total loss.

Vlindertuin
Samen met oma en opa ondernemen we een aantal leuke uitstapjes naar Paramaribo en omgeving. We bezoeken de dierentuin, het waterfront, de vlindertuin en enkele markten en een  shopping mall. We wisselen dit af met dagen gewoon lekker in en rond het zwembad hangen en gewoon lekker zo min mogelijk doen. Met de warmte is dit vaak al genoeg. En de tijd die lijkt er niet langzamer door te gaan.


[Patrick]


In de vlindertuin wonen ook schildpadden
Mooie vlinder

Nog steeds banden met Nederland

Heerlijk met water spelen in een shopping mall

Op excursie bij vis verwerker HolSu met crew Kind of Blue



Buitenboordmotor heeft onderhoud nodig.

Grote regentijd. Aan zwemwater geen gebrek.

Reddingsvesten test.


4 opmerkingen:

  1. Je kunt altijd helpen Domburg op te zetten en er een mooie haven vaste maken. Maar gekheid, geniet er van daar en maak er een mooie tussenstop van. Wat zijn de plannen op lange termijn nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. LEUEUEUK!!! Die laatste foto is ook heel leuk :D!
    Ben heel benieuwd wat jullie meerdere maanden in Suriname gaan doen!?!!
    Ik ben alweer gewend in Tilburg...vandaag één maand terug... RAAR hoor!!
    Geniet er van, daar ver weg in Suriname!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi luitjes.. Pas op voor je het weet zit je er 3 maanden..
    Groetjes aan iedereen daar
    Ron en joce

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi,

    I’m really impressed with your blog article, such great & useful knowledge you mentioned here

    buitenboordmotor onderhoud:-"YOp zoek naar een goed Buitenboordmotor Onderhoud, boot te

    koop & trailer in Nederlands. U kunt eenvoudig bekijken ons gehele aanbod @ justmarine.nl."

    Visit Site :- http://justmarine.nl/

    BeantwoordenVerwijderen